Faktaa

Zarah Leander

alk.Sara Stina Hedberg

s.15.03.1907 Karlstad   k.23.6.1981 Tukholma

uran kesto 49v. 1929 - 1978

400 levytystä neljällä kielellä: ruotsi, saksa, ranska, englanti. Ave Maria latinaksi.

eniten myyty levytys Der Wind hat mir ein Lied erzählt, jota myytiiin

24 miljoonaa kpl. Viimeinen levytys 1977.

21 elokuvaa: Ruotsi, Itävalta, Saksa, Saksan Liittotasavalta. UFA- yhtiön

kalleimmin palkattu ykköstähti.  Filmi Das Blaue vom Himmel on TV- produktio.

7 näyttämöroolia, operetit ja musikaalit Skandinavian maissa, Itävallassa, Saksan Liitto-

tasavallassa, revyiden lisäksi, sekä Helsingissä 1934 En kvinna, som vet vad hon vill. Zarahin nimissä on Itävallan teatterihistorian esiripunnostoennätys, 140 kertaa.

3 aviomiestä: Nils Leander, Vidar Forsell, Arne Hülphers

2 lasta: Boel ja Göran

omisti Lönön kartanon Bråviken - lahdella vuodesta 1939

tuhansia konsertteja ympäri maailmaa, Islannista Egyptiin,  Kreikkaan,

Pyynikin kesäteatterista Torontoon ja Rio de Janeiroon.

Oli aina Ruotsin kansalainen, torjui Göbbelsin ehdotukset Saksan kansalaisuudesta ja linnasta Saksassa sekä valtionäyttelijän arvonimestä.Kostoksi Göbbels kielsi UFAa maksamasta osaa palkkioista Ruotsin kruunuina. Zarah teki filmauslakon. Kun UFA korjasi virheensä Zarah filmasi elokuvan loppuun, mutta katsoi ilmapiirin jo vaaralliseksi, irtisanoen itsensä rikkoi puolestaan sopimuksensa, joka piti olla 10 vuodeksi (1937-1947) ja palasi irtaimistoineen Ruotsiin ,v.1943. Tämän jälkeen Göbbels kielsi Zarahin äänilevyjen soittamisen ja elokuvien esittämisen. Berliinin pommituksissa tuhoutui suuri osa Zarahin henkilökohtaisesta omaisuudesta. Zarah Leander on ainoa iskelmä- ja chansonlaulaja , joka on esiintynyt Salzburgin musiikkijuhlatalossa.

Nykyään Lönön omistaa Ruotsin valtiopäivien aiempi puhemies Westerberg, joka vastaa Suomen eduskunnan puhemiestä.

Tallennettua dokumenttia Zarahin Suomen vierailuista on jonkin verran, pienet filmipätkät Linnanmäeltä, 1954 ja Peacockista 1956, sekä radioitu esiintyminen Peacockista 1976. Muita radio-ohjelmia, mm. Diiva sateessa ja Kesävieraita v.1977. Radion ruotsinkielisellä puolella oli 5- osainen ohjelmasarja Zarah själv, vuodelta 1973, ja se uusittiin v. 1983,  Zarah kertoi itse muistelmiaan ja soitti levyjään. Televisiossa on esitetty 3 filmiä: Huumaava tanssiaisyö, sekä Kotiinpaluu ja Vieraille rannoille. Lisäksi Zarah oli Arnen kanssa vieraana Timo T.A. Mikkosen M- Showssa. V.1966 Lars Ekborg- showssa Zarah oli myös vieraana.1969 TV esitti 3- osaisen laajan dokumentin Karl Gerhardista: Ett bedårande barn av sin tid, jossa Zarah oli mukana.TV- kanava FST esitti filmin Äktenskapsleken. Christian Blackwoodin ja Paul Seilerin filmi: Lähikuvassa Zarah Leander on näytetty myös, suomalaisittain mitäänsanomaton otsikko alkuperäiselle: Mein Leben für Zarah Leander.

Zarah Leanderin suosiota ja suuruutta 30- luvun Saksassa kuvastaa hyvin mm. se, että Euroopan suurin tavaratalo KaDeWe, Kaufhaus des Westens, suljettiin muilta asiakkailta jos Zarah halusi käydä ostoksilla!

Zarah esiintyi myös sota-aikana Suomen Aseveli-illassa. Hän sai Mannerheimilta henkilökohtaisen kiitoskirjeen, jossa Mannerheim kiitti häntä siitä ilosta ja virkistyksestä, jonka Zarah oli tuottanut suomalaisille sotilaille. Myöhemmin tuo kirje varastettiin Zarahin kotoa! Tästä vierailusta ei ole jostain syystä dokumenttia. toisin kuin esim. Ilse Wernerin käynnistä Suomessa. Tässäkin  vaiheessa ilmeisesti politiikka astuu kuvaan, ja Zarahin on laskettu olevan liian Saksa-ystävällinen. Jokainen tehköön omat johtopäätökset.

Se on merkillistä, että Zarahista on julkisuudessa monella taholla yritetty tehdä vanhaa juoppoa ämmää, o k, hän oli ketjupolttaja ja joi mielellään votkaa, mutta hyvänen aika, eihän hän oisi pystynyt esiintymään ja matkustamaan ympäri maailmaa vielä vanhanakin 10 kk vuodesta, jos olisi koko ajan ollut nakit.